Maşukiye Gezilecek Yerler & Maşukiye’de Ne Yapılır?

Anasayfa

Maşukiye Gezilecek Yerler & Maşukiye’de Ne Yapılır?


Maşukiye Gezilecek Yerler & Maşukiye’de Ne Yapılır?

 

Maşukiye gezilecek yerler blog, Maşukiye'de ne yapılır

Maşukiye gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı? Farklı kültürleri benimsemiş toplulukların birbirleriyle uyum içerisinde yaşadıkları, nereye baksanız ayrı bir doğal güzellikle karşılaşacağınız, enfes yemekler tadacağınız, sakinliğin ön planda olduğu bir yere seyahat etmeyi düşlüyorsanız, Maşukiye tam da aradığınız seçenek olabilir.

Tabii bu aşamada, bölgeye ilk kez gidecek birçok gezgin gibi sizin de aklınıza doğal olarak “Acaba Maşukiye’de gezilecek yerler nerelerdir?” ya da “Maşukiye’de ne yapılır?” soruları gelebilir. Bu sorulara cevap bulmanızı kolaylaştırmak için benim de çok sevdiğim bir bölge olan Maşukiye ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracak bu kapsamlı rehberi hazırladım.

Maşukiye Hakkında Bilgiler

Maşukiye turu hakkında bilgiler

 

Kocaeli kent merkezine gayet yakın konumdaki Maşukiye, 1864 yılında sona eren Kafkas-Rus savaşları sonrasında Anadolu’ya göç eden Öçbe Murat Bey liderliğindeki Çerkez topluluğu tarafından kurulmuş.

Köy, o zamanlar Voçbe Hable ismiyle anılıyormuş. Günümüzde kullanılan adıysa âşık anlamına gelen “Maşuk” kelimesinden türetilmiş. Çünkü yerleşim, Osmanlı zamanında gözden uzakta vakit geçirmek isteyen âşıkların sıklıkla ziyaret ettikleri bir bölgeymiş. Hatta bu doğrultuda Kartepe’nin eteklerine birçok konak inşa edilmiş.

Osmanlı sivil mimarisinin tüm özelliklerini bünyelerinde barındıran bu konaklardan bazılarını, Kartepe eteklerindeki yürüyüş parkurlarında gezintiye çıktığınızda görebilirsiniz.

Maşukiye’nin de içerisinde yer aldığı bölge, Ubıh-Abnaz ve Adige boylarına mensup Çerkezler’in yerleşmesi sonucunda kültürel anlamda bir hayli zenginleşmiş.

93 Harbi sırasında Batum’dan gelen Mahbe adlı grup da buraya yerleşmiş. Cumhuriyet döneminde ise özellikle Doğu Karadeniz’den köye doğru adeta bir göç dalgası yaşanmış.

Böylece Maşukiye yalnızca doğal güzellikleri ve sakinliği ile dikkat çeken yerleşim bölgesi olmaktan çıkıp gerek mutfağı gerekse de kültürüyle konuklarının hayranlığını kazanan nadide bir gezi rotası konumuna yükselmiş.

Köy aynı zamanda Türkiye tarihinin iki önemli isminin de yetiştiği yer olarak anılıyor. Bu isimlerin ilki olan Hasan Paşa, Kurtuluş Savaşı döneminde ülkemizin bağımsızlığı geri kazanmasına önemli katkılarda bulunmuş. Kızı Leyla Atakan ise Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı unvanı ile İzmit’in yönetiminde söz sahibi olmuş.

Maşukiye’ye Ne Zaman Gidilir?

Maşukiye gezilecek yerler gezi zamanı iklim

Maşukiye’de hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminin etkileri görülüyor. Haliyle bu durum ilçenin göz alıcı bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahip olmasını sağlıyor.

Üstüne üstlük benim gibi fotoğrafını çekmeye değer farklı manzaralar yakalamanın peşindeki gezginlere de bu sayede kelimenin tam anlamıyla gün doğuyor.

Çünkü doğanın uyanmaya başladığı ilkbahar aylarında, Maşukiye’nin yaylaları başta olmak üzere bölgenin dört bir yanında adeta renk cümbüşü yaşanıyor. Hüznün mevsimi sonbaharda ise bu sefer romantik atmosfer bölgeye baş döndürücü güzellik katıyor.

Yaz ve kış mevsimlerine ise ayrı parantez açmak gerekiyor. Zira her iki mevsimde de Maşukiye’ye birkaç gününüzü ayırıp farklı aktivitelere odaklanma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Yerleşimin hemen üst kısmında yer alan Kartepe Kaya Merkezi, kışın Maşukiye’ye gidenlerin en çok ilgi gösterdikleri yer haline geliyor. Kış sporları tutkunları, dağın zirvesine yakın konumdaki tesisin güvenli ortamında tüm günü pistte kayarak geçirebiliyor.

Yazınsa dilerseniz Maşukiye’den Sapanca’ya kadar uzanan geniş bir gezi programı oluşturabilirsiniz. Böylece bölgenin hem tarihi hem de kültürel zenginliğini tanımak adına önemli fırsatlara sahip olabilirsiniz. Tabii bu mevsimde konuklarına birbirinden eğlenceli olanaklar sunan göl kıyısından ayrılabilirseniz.

Maşukiye’nin en sevdiğim yanı, hafta sonu kaçamağı ve uzun soluklu tatiller için harika bir destinasyon olması. İstanbul veya Ankara’da yaşıyorsanız, sırt çantanıza birkaç eşya atıp bu harika coğrafyada stresten uzak 1-2 gün geçirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra tüm yıl özlemle beklediğiniz izninizin tamamını konforlu konaklama seçenekleriyle dolu Maşukiye’ye ayırıp tüm enerjinizi kısa sürede geri kazanabilirsiniz.